Space

La Muralla Roja

La Muralla Roja, Spanish for ‘The Red Wall,’ is a post modernist housing project located in the area of Calpe in the Alicante region in Spain.  Designed by architect Ricardo Bofill, the building appears as if it is emerging from the rocky cliffs it sits on.

La Muralla Roja | Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

The structure is heavily influenced by the North African tradition of the casbah, a fort with high walls and few windows. The striking colours that cover the outer and inner facades are selected to either contrast with nature or complement its purity.

La Muralla Roja | Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

La Muralla Roja | Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

La Muralla Roja | Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

The 50 apartments of the project a are linked by a series of uniform stairs, landings and bridges, giving the impression of interlocking cubes. The variations of spaces connect create a labyrinthine complex of shifting and ambiguous scale, designed to a precise geometric plan based on the typology of the Greek cross.

La Muralla Roja | Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

La Muralla Roja | Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

La Muralla Roja | Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

La Muralla Roja | Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

La Muralla Roja | Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

La Muralla Roja | Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

La Muralla Roja | Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

La Muralla Roja | Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

La Muralla Roja | Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

La Muralla Roja | Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

La Muralla Roja | Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

All images courtesy of Ricardo Bofill

Francisco Ugarte

I recently discovered this amazing Mexican artist Francisco Ugarte,  lives and works in Guadalajara. Ugarte uses lines, forms, space and light to create beauty and serenity.

Untitled (White Neon), 2009, Neon light

Untitled (Oaxaca), 2009, Black painting and black glass

Untitled (Light Boxes), 2010, 5 light boxes and paper

Paper Sculpture, 2013, Bockingford paper and letter size sheets

Untitled (Objects From the Studio), 2013, Furniture, boxes, desk lamps and wood

I Wish I Could Paint A Beautiful Landscape 7 Times, 2013, Oil and acrylic on canvas

Dialogue (Pencil and Sunlight), 2007, Digital print

Untitled (Process) 1, 2014, Acrylic paint on cardboard

Untitled (Lines Series), 2013, Graphite on paper

Untitled (Black and White Reflections), 2003 Digital prints and clear glass

Self-Portrait (Drawing), 2012, Graphite and charcoal on paper

Untitled (Light Box with Slides), 2014, 108 intervened slides on a light box

ntitled (Projections at Ground Level), 2011, Projectors and slides

Image courtesy @ http://www.franciscougarte.com/

Leandro Erlich

Argentinean artist Leandro Erlich is known for installations that seem to defy the basic laws of physics, challenging audiences’ sense of reality.  In Erlich’s own words: ‘We usually take familiar spaces for granted; I find them important because this is where life actually happens. The ambition is to create a fiction from the ordinary.’

Swimming Pool, 2001

Elevator Shaft, 2011

Single Cloud Collection, 2012

Dalston House 2013

Erlich’s works also draws inspiration from film directors like Alfred Hitchcock, David Lynch and Roman Polanski.

The View, 2005

Window and Ladder, Too Late For Help, 2008

Cabinet de Psychanalyste, 2005

Smoking Room, 2006

Through the wall 3, 2007

Fyodor Dostoevsky Theater of Dramatic Art by Vladimir Somov

The Fyodor Dostoevsky Theater of Dramatic Art, a surreal masterpiece by Vladimir Somov, designed to echo the primitive religious architecture of Veliky Novgorod, is surrounded by a spacious esplanade made up of modular motifs that repeat those of the construction itself. The column, which balanced the ensemble, was razed in 2008 because of its use by would-be suicides.

Onion Skin – Olivier Ratsi

Onion Skin is a new immersive installation by artist Olivier Ratsi, the co-founder of ANTIVJ visual label. The installation consists of two walls, which are projected on, accompanied by sound, by Thomas Vaquié. Through the projection Ratsi creates an illusion of perspective for the viewer, as lines within the projection move, so does the perspective, playing a visual trick on the viewer. Basic geometric elements like lines, triangles, and squares projected onto the flat surface suddenly unfold, peeling away as multiple layers of space and surface. playing on the principle of repetition, the third dimension achieved by the projection creates volume and depth, ultimately setting up a hypnotic experience that unfurls into an untouchable realm.

Onion Skin by Olivier Ratsi – TEASER from ANTIVJ is a visual label on Vimeo.